https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2022/04/unnamed-8.jpg

New entry în portofoliul Sotheby’s Realty - România: un spectaculos monument istoric de importanță națională și universală, Cazinoul Slănic-Moldova

Un monument istoric cu o incontestabilă valoare arhitecturală, ascuns în munții Orientali, a intrat în portofoliul Sotheby’s România in luna martie 2022. Acesta este „Cazinoul din Slănic-Moldova”, un loc destinat proiectelor ambițioase care să ofere istoriei continuitate.

Despre Cazinoul din Slănic Moldova

Identitatea orașului Slănic-Moldova din județul Bacău este marcată de prezența unui edificiu arhitectural celebru, situat în mijlocul Parcului Central al stațiunii. Cel mai vechi cazinou românesc, scos la vânzare de către Sotheby’s Realty - România,  datează din 1894 și se încadrează în lista monumentelor din grupa A, având valoare națională și universală.

 Originile sale ne poartă înapoi în timpul domniei Regelui Carol I care și-a dorit ca prin construirea acestei impresionante clădiri să aducă mai aproape arhitectura românească de modelul occidental, mai avansat și complex la vremea respectivă. De fapt, ne putem raporta la Cazinoul din Slănic-Moldova ca la unul dintre principalele elemente ce au contribuit la dezvoltarea stațiunii românești din localitatea Bacău. Monumentul este cunoscut și drept „Cazinoul Regal”, o denumire ce poartă semnificații multiple: pe de-o parte asocierea cu domnia Regelui Carol I, iar pe de alta, statura impunătoare a clădirii.

Efortul din spatele „Perlei Moldovei”, cum este supranumită construcția, nu se datorează doar Regelui Carol I, deși acesta reprezintă o figură semnificativă a întregii mișcări de modernizare a spațiului românesc. Aspectele tehnice, de planificare, analitice și artistice, au fost marcate de viziunea arhitecților George Sterian, H. Rick si Nicolae Ghica-Budești, sub îndrumarea cărora meșterii pietrari de origine italiană au lucrat la construirea clădirii timp de doi ani.

Unitatea unei multitudini de stiluri arhitecturale

Combinarea mai multor stiluri arhitecturale implică riscul unei lipse de coerență a construcției finale. Totuși, asumarea acestui risc poate conduce și la crearea unui monument arhitectonic de valoare.

Cazinoul din Slănic-Moldova este rezultatul combinării mai multor stiluri arhitecturale și dovadă că o astfel de decizie poate scoate în față un monument cu influențe diverse, dar care este în același timp echilibrat.

Energia puternică a stilului Art Nouveau, caracterizat prin folosirea formelor ondulate, inspirate din înclinațiile tulpinilor și florilor, se resimte încă de la intrare. Lămpile stradale care înconjoară monumentul imită aspectul unui boboc de floare și oferă o interpretare autentică a stilului arhitectural, care este prezent aici chiar și în micile detalii din exterior.

Art Nouveau reprezenta semnul modernității europene pe care îl găsim și în România într-o perioadă în care ne putem asocia cu perspective ale aceluiași stil din Belgia sau Franța secolului XIX-lea târziu. Influențele neoromânești contribuie semnificativ la originalitatea monumentului. Folosirea pietrei ca material primar al elementelor decorative, apoi ancadramentele ușilor și ferestrelor aparțin toate aceluiași stil. Deseori observăm stilul neoromânesc alături de cele  neobizantine sau neoarmeneaști. Astfel, în Cazinoul din Slănic, turnurile clădirii principale sunt influențate de arhitectura bisericilor răsăritene.  

Stilul de viață în stațiunea Slănic Moldova

Cu toate că prezența cazinoului este semnul distinctiv al stațiunii, Slănic-Moldova are multe alte puncte de interes surprinzătoare și demne de explorat. Peste douăzeci de izvoare minerale traversează micul oraș din Bacău, lăsând în urmă priveliști uimitoare din miezul cadrului natural. Beneficiile apelor sunt studiate de mai bine de două secole, iar importanța lor curativă a fost premiată la nivel internațional in cadrul expozițiilor din Paris, Viena sau Frankfurt. Recunoașterea internațională nu se oprește aici, această piesă importantă a adus, de asemenea,  numele stațiunii balneare mai aproape de altele foarte cunoscute și bine cotate global, precum – Karlovy Vary sau Vichy.

Slănic-Moldova, înconjurat de statura impunătoare a munților, este un adevărat sanctuar pentru cei ce iubesc natura sălbatică. Pasionații de sporturi de iarnă se pot bucura de pârtia Nemira – denumită după numele masivului din Carpații Orientali – care a fost modernizată de curând. Cei atrași de drumeții se pot aventura în pădurile de brazi și fagi sau pot alege „traseul celor 300 de scări” – o călătorie de la poalele Muntelui Dobru, până deasupra Izvoarelor Mierale și de-a lungul Cheilor Slănicului.

Înconjurat de spații verzi, Cazinoul Regal tronează deasupra parcului central și poartă în el o istorie a metamorfozelor: de la loc destinat jocurilor de noroc, până la club muncitoresc, casă de cultură sau cinematograf.

În 1948, Cazinoul Regal devine Casă de Cultură, iar sala de spectacole deja existentă își păstrează scopul inițial. Mai târziu, monumentul ajunge să găzduiască o bibliotecă orășenească, un teatru de amatori, un cinematograf, dar și galerii de artă unde timp de douăzeci de ani au avut loc numeroase vernisaje, de la expoziții de pictură și sculptură la artă decorativă în stil tradițional.

În anul 1960, clădirea este extinsă cu două terase care serveau drept bufet și braserie, apoi este transformată în pensiune. Mai târziu, între 1986-1989, cazinoul este restaurat la forma inițială și își reia utilizarea ca edificiu cultural-educativ.

Piesă definitorie a stațiunii Slănic Moldova – nu numai datorită arhitecturii complexe, ci și rolurilor jucate de-a lungul timpului, „Perla Moldovei” este o proprietate versatilă care își poate relua oricare dintre utilizările de până acum sau se poate reinventa. O sursă de inspirație poate fi chiar ruda sa – Cazinoul din Sinaia, care funcționează astăzi drept centru de evenimente și divertisment.

Pe lângă acest simbol al stațiunii, Slănicul oferă o pleiadă de bijuterii arhitecturale frumos restaurate, cu diverse funcțiuni, în majoritate turistice, dintre care menționăm aici doar Vila Rica, în stil medieval românesc, care străjuiește pe o stâncă semeață în fața Parcului Central, lângă Cazinou.

Autor: Cella Constantinescu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan