https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2022/03/1-1.jpg

VERY PERI – Viziunea Pantone asupra coloristicii anului 2022

Despre Pantone și culoarea anului 2022

Pantone reprezintă un adevărat ghid în lumea diversă a culorilor. Încă din 1963, compania a dezvoltat primul sistem de clasificare a acestora.

Această contribuție remarcabilă s-a făcut resimțită mai ales de către designerii grafici, aceștia primind oportunitatea de a vizualiza clar modul în care arăta o culoare și de a o folosi în combinații inedite. Înainte ca acest sistem să existe, fiecare furnizor de vopsea folosea drept referință propria interpretare a unei nuanțe anume, lucru care făcea imposibilă păstrarea unei constanțe a lor.

Fiecare an debutează cu o expediție în universul vast al culorilor. Experții de la Pantone Color Institute™  monitorizează atent tendințele globale, fiind mereu în căutarea acelei nuanțe care să întruchipeze energia  întregului an. Rezultatul cercetării lor este mereu surprinzător.

Anul acesta, selecția Pantone aduce în prim plan culoarea Very Peri (PANTONE 17-3938), un albastru vibrant cu subtonuri de roșu-violet. Precum sugerează și numele, Very Peri este influențată de părintele ei coloristic – Periwinkle, și oferă o nouă perspectivă familiei de albastru. Descrierea oferită de Pantone portretizează Very Peri drept „cea mai veselă și caldă dintre toate nuanțele de albastru”, fiind menită să simbolizeze atât tranziția cât și zeitgeist-ul.

Marcată de imaginea prezentului, Very Peri aduce odată cu sine o fuziune dinamică între lumea fizică și cea digitală, ambele aflate în plină dezvoltare. Experiența trăită în pandemie a reprezentat un mediu excelent în care tehnologia să ia amploare. Astfel, Very Peri încurajează creativitatea, inițiativa și inovația, fiind în ton cu realitatea zilelor noastre.

Echilibrul psihologic al culorilor dintr-o cameră

Coloristica este un subiect omniprezent nu numai în design interior, ci este suficient de complex încât să acopere toate aspectele vieții. De aceea, există o întreagă școală de gândire, și anume psihologia culorilor, care se concentrează pe folosirea acestora ca mijloc de exprimare a emoțiilor. Ea poate fi considerată o adevărată artă de a invoca o stare de spirit. Nuanța, saturația și tonul reprezintă factori importanți, intensitatea fiecăruia influențând întreg mesajul transmis de o culoare.

Odată explorată, psihologia din spatele culorii Very Peri vă conduce la o înțelegere mai profundă a ei. Celebrul psiholog britanic Lee Chambers vede în accentele de albastru ale culorii o semnificație terapeutică, menită să ofere stabilitate în „anul tulburent” afectat de pandemie. Subtonurile de violet aduc un val de energie și o senzație de revigorare în viziunea lui Lee. Aceste sentimente ne oferă, de asemenea, conform psihologului, „permisiunea de a ieși din zona de confort și de a ne exprima liber din nou”.

Esența culorii are capacitatea de a transforma o încăpere într-un spațiu în care munca să reflecte creativitate și încredere. De aceea, poate fi o alegere excelentă să oferiți opimismul Very Peri unei camere de studiu sau birou.

Semnătura Very Peri asupra elementelor de design interior

Very Peri poate însemna reinventarea stilului de viață, astfel încât să rezoneze mai mult cu tranziția prin care trecem în noul an. Acest lucru este posibil prin integrarea culorii în design-ul interior al locuinței dumneavoastră.

Pantone susține că  Very Peri oferă un sentiment de  „prospețime jucăușă în interiorul casei, înviorând spațiul prin combinații de culori neobișnuite”. Indiferent de cum doriți să incorporați nuanța, puterea acesteia de a se face observată va atrage cu siguranță atenția oaspeților. Camera în care este integrată capătă caracteristicile ei unice. Astfel, puteți obține în interiorul casei o atmosferă plină de viață, veselă, dar cu un puternic impact futurist.

Dacă scopul dumneavoastră este să îmbrățișați cu totul coloristica anului 2022, posibilitățile sunt nelimitate. Piesele de mobilier sau chiar pictarea unui întreg perete în nuanța Very Peri surprind spiritul întregului an, aflat sub semnul metamorfozei. O astfel de alegere vă poate apropia de stilul Memphis, caracterizat prin culori vibrante și forme geometrice neobișnuite, dar totodată lasă loc pentru o interpretare personală.

Bineînțeles, influența Very Peri în design-ul interior nu înseamnă neapărat o schimbare drastică. Pentru o notă ușoară de culoare, puteți opta pentru accesorii subtile. Datorită bazei sale albastre, culoarea anului 2022 se bucură de o versatilitate aparte. Astfel, ea poate fi amestecată  cu alte nuanțe profunde de abastru sau cu unele mai neutre precum griul, bejul sau albul. Micile detalii de Very Peri, precum pernele decorative, vazele de flori sau ustensilele de bucătarie pot încastra și ele povestea din spatele culorii anului.

Dacă anul acesta te vei muta poate într-o vilă contemporană, penthouse sau chiar apartament de lux și nu erai hotărât asupra cromaticii pe care să o adopți în amenajare, nu neglija Very Peri în compoziția generală, ea va fi o alegere ce cu certitudine nu te va dezamăgi. Imaginează-ți accente Very Peri în apartamentul modern cu 4 camere de lângă piața Charles de Gaulle, în penthouse-ul de colecție din Kiseleff sau într-o vilă ultramodernă din cartierul Domenii, din București.

 În incertitudinea prezentului, Very Peri poate reprezenta găsirea soluțiilor. Bucură-te de deschiderea spre noi experiențe pe care o aduce infuzia culorii anului 2022 în elementele de design interior.

Autor: Cella Constantinescu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan