https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2019/07/Palat-Stirbey-Darmanesti-Bacau-Romania-1.jpg

TUR VIDEO - Palatul Știrbey

Situat pe un platou la altitudinea de 600 m și integrat în ambianța pitorească a zonei, Palatul Știrbey din Dărmănești a fost proiectat de arhitectul Nicolae Ghika-Budești și construit cu meșteri italieni în 1913-1914.

Domeniul de la Dărmănești a intrat în posesia familiei Știrbey în urma căsătoriei prințului Alexandru Știrbey cu o descendentă a familiei Ghica.

Arhitectul Nicolae Ghika-Budești a fost un promotor al vechii arhitecturi româneşti, cu un stil propriu, sinteză a arhitecturii muntenești și moldovenești. Specifice construcțiilor sale sunt folosirea cărămizii aparente, a discurilor ceramice smălțuite, inserarea de ancadramente neogotice la uși și ferestre, turnul-foișor de inspirație mănăstirească, arcul-potcoavă, decorația cu „dinți de fierăstrău” și motivele geometrice.

Palatul din Dărmănești, cu o suprafață de 4500 mp, este dispus pe patru niveluri – subsol, parter și două etaje, cu o terasă semicirculară.

În 2005, palatul a fost recuperat de nepoții Elisabetei Știrbey, fiind vândut în 2014. Noul proprietar i-a redat palatului strălucirea de odinioară, renovându-l integral. Procesul de reabilitare și restaurare a durat trei ani și a urmărit restaurarea și conservarea cât mai multor elemente originare.

Puteți citi întreaga poveste a Palatului Știrbey pe site-ul nostru.

Distribuie:

Articole similare

Pe urmele bijuteriilor arhitecturale din București

Nov 28, 2022
Vezi postare

Cum ar fi să devii castelan de Transilvania?

Nov 16, 2022
Vezi postare

Stil de viață la înălțime

Oct 28, 2022
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan