Având întâia atestare la 17 noiembrie 1431, într-un hrisov al voievodului Alexandru-Aldea, Alexenii sunt una dintre cele mai vechi așezări ale Tarii Românești. Așa cum o dovedesc hrisoave din veacul al XVI-lea, începuturile acestui sat, cel mai vechi de pe teritoriul ialomițean cu numele păstrat pan...
Având întâia atestare la 17 noiembrie 1431, într-un hrisov al voievodului Alexandru-Aldea, Alexenii sunt una dintre cele mai vechi așezări ale Tarii Românești. Așa cum o dovedesc hrisoave din veacul al XVI-lea, începuturile acestui sat, cel mai vechi de pe teritoriul ialomițean cu numele păstrat pana astăzi, coboară până în vremea "descălecatului", atestându-se existența sa sigură din vremea lui Dan Întâiul și a marelui Mircea Voievod. Sat domnesc, apoi mănăstiresc, cu unele părți de moșie aparținând unor mosneni locali, apoi unor mari boieri din veacurile al XVI-lea si al XVlI-lea, precum Lupu Logofătul ori marele ban Ghiorma Alexeanu, așezarea de la Alexeni a cunoscut o intensă viată spirituală de-a lungul veacurilor, locurile de aici adăpostind pe rând biserici de lemn, apoi un lăcaș de cult înfățișat la 1700 pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino, urmată de biserica ridicată la 1815 de paharnicul Barbu Slătineanu. In zilele noastre, satul este dominat de Biserica Sfântul Nicolae ridicată intre 1939-1956 după planurile arhitectului Constantin Naumescu, și este astăzi unul dintre lăcașurile cele mai importante ale județului Ialomița.
Într-un sat așadar încărcat de istorie, era de așteptat să găsim și alte mici bijuterii arhitecturale care au reușit sa treacă testul timpului. Una dintre acestea se găsește pe strada Primăriei și deși încearcă sa își ascundă trăsăturile deosebit de frumoase în spatele unor salcâmi bătrâni, arcele ascuțite ale ferestrelor și ale verandei de la strada ne dau de înțeles ca avem de-a face cu o casa specială, un mic conac tradițional cu totul aparte. Cochet și plin de farmec, conăcelul de la Alexeni așteaptă cu nerăbdare să își spună poveștile și sa își dezvăluie secretele unei generații noi care știe să ii aprecieze autenticitatea.
Relativ micuț, cu o suprafață construită desfasurată de 150 de metri pătrați, casa oferă la nivelul parterului 4 camere plus o baie și o verandă plină de șarm, la care se adaugă un beci și un pod pe întreaga suprafață a casei, pod care poate fi relativ ușor transformat în spațiu util.
Proprietatea mai cuprinde un teren de 1568 mp pe care avem o livadă dar și alte câteva construcții anexă gata de transformat după bunul plac al viitorului proprietar.
Casa se găsește într-o condiție relativ bună, actualul proprietar îngrijindu-se de ea cu multa grijă și dragoste și folosind-o doar foarte rar ca reședință de vacanță.
Foto: Dan Calin
Surse: primariaalexeni.ro
mai puțin