https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/02/Vila-Ion-Voicu-main.jpg

Vila Ion Voicu - Comoara din Parcul Ioanid

Feb 20, 2023

Grădina Icoanei reprezintă astăzi una dintre cele mai cochete zone din București, de interes atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

În această parte a Bucureștiului, caracterul occidental al parcurilor franceze și al scuarurilor englezești își face simțită prezența, iar casele au și ele un aer aparte, cu "accent" franțuzesc.

Arhitectura eclectică cu influențe franceze din zonă se păstrează și în aspectul vilei de la nr. 4, proiectată de celebrul arhitect Ernest Doneaud, responsabil printre altele de realizarea interioarelor Palatului Cercului Militar din București.

Văzută din stradă, clădirea amintește de o cochetă reședința pariziană, cu al său acoperiș din tablă plumburie și mansarda elegantă. Gardul preia, în ciment și fier forjat, elemente ale fațadei, completând capitolul distincției. O portiță poziționată pe una dintre laturile gardului permite accesul din curte în parc.

Fațada este structurată pe trei linii verticale formate de alinierea golului ferestrelor. La parter, etaj și mansardă ele sunt așezate una deasupra celeilalte: cea amplă rotunjtă în stil mâner de coș de la parter își întinde elementele de decor ale ancadramentului până sub balconul celei drepte de la etaj, bogăția lor oferind suport acestuia și balustrăzii din fier forjat ce conturează un blazon în centru. Ochiul de geam de la mansardă, generos ca suprafață, are deasupra un fronton luminos, cu medalion și elemente decorative renascentiste.

Proprietatea, situată chiar la intrare în Parcul Ioanid, are o dispunere de tip DS+P+1E+M și include 4 apartamente.

Romania Sotheby’s International Realty oferă spre vânzare, în regim de exclusivitate, două dintre acestea.

Apartamentul de la etajul 1, care are 7 camere, 2 încăperi de trecere, o debara, 3 băi, o bucătărie și 6 balcoane și apartamentul de la mansardă, care beneficiază de 10 camere, 2 bucătării și 3 băi.

Acestea pot fi achiziționate atât separat, cât și împreună, la prețul cumulat de 1,75 milioane de euro.

“Vila Voicu reprezintă un reper istoric și architectural al Bucureștiului, dar mai presus de toate, este o clădire cu puternică însemnătate culturală, prin prisma personalității care a locuit aici. În plus, locația sa ultracentrală, la intrarea în Parcul Iaonid, cu acces direct în acesta, precum și caracterul elitist al zonei, fac din acest imobil unul cu totul deosebit”, a declarat Constantin Prisecaru, Managing Partner, Romania Sotheby’s International Realty.

Pe lângă caracterul unic din punct de vedere arhitectural al zonei și al proprietății, este foarte important de trecut în revistă și povestea personalității care a locuit aici.

Vila a avut ca prim proprietar pe Aspasia Dănescu, care construiește casa pe un teren cumpărat de la Carlo della Torre. Inginerul Gheorghe Crețu achizitonează proprietatea în perioada interbelică și aduce acesteia modernizări importante, pentru a asigura un confort sporit. Fiica inginerului, Madeleine Crețu, se căsătorește cu violonistul Ion Voicu și ambii devin proprietari ai vilei din Intrarea Ioanid nr. 4.

Astfel, începând din anii ’50 vila situată în Parcul Ioanid a fost locuită de celebrul violonist Ion Voicu, alături de soția sa Madeleine.

Povestea marelui violonist Ion Voicu

Considerat de către critici printre primii 5 violoniști ai lumii, alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Isaac Stern și Henryk Szeryng, Ion Voicu a avut o carieră de peste 50 de ani, susținand concerte în întreaga lume.

A fost aclamat pe scene celebre ca Royal Albert Hall – Londra, Scala din Milano sau Carnegie Hall din New York.

De-a lungul carierei, a concertat alături de orchestre celebre, precum Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra sau Orchestra Filarmonica din Tokyo.

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori renumiți ca Paul Kletzki, Sir John Barbirolli, Antal Dorati, Eduardo Mata sau Vaclav Neumann. Concertele sale au fost transmise live de către televiziuni celebre, precum BBC Londra, ABS New York sau NHK Tokyo.

În 1969 a înființat Orchestra de Cameră București, alături de care a realizat turnee în toată Europa, atât în calitate de violonist, cât și de dirijor.

Între anii 1972 și 1982 a fost director al Filarmonicii „George Enescu” din București, aducând în țară mari soliști și dirijori, precum Sergiu Celibidache, Yehudi si Hephzibah Menuhin sau Elisabeth Schwarzkopf.

Pe lângă cariera de muzician, Ion Voicu s-a remarcat și prin activitatea sa didactică, desfășurată la Academia Internaţională Menuhin (Elveția).

De-a lungul carierei, Ion Voicu a primit numeroase distincții, cum ar fi Premiul de Excelență al Uniunii Interpreților, Coregrafilor și Criticilor din România, Diploma de Onoare a Fundației belgiene „Eugene Ysaye”, Diploma și medalia de aur a Academiei Franceze.

Ion Voicu a cantat la o vioara Stradivarius, care este menționată în cărțile de specialitate sub denumirea „Stradivarius Elder-Voicu”.

Ca o reconfirmare a valorii incontestabile a lui Ion Voicu, în 2003, în Parcul Ioanid, autoritățile locale au dezvelit bustul său, operă a sculptorului Ion Irimescu, iar strada pe care se află imobilul a devenit oficial Intrarea Ion Voicu. Această inițiativă a potențat astfel.

Astfel, zona Grădina Icoanei și-a completat farmecul artistic, asimilând latura culturală care i-a fost insuflată prin prezența unei personalități de asemenea calibru.

Autor: Liviu Mihai

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan