https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/04/IMG-20210709-WA0009.jpg

Tradiții în spații moderne

Apr 12, 2023

În fața globalizării omogenizatoare ce șterge diferențe și specificități ne găsim refugiu în spații, gusturi, arome, motive și texturi locale. Ne cuibărim în moliciunea fânului proaspăt cosit, ne bucurăm de laptele abia muls, urechile sunt surprinse de trosnetul buștenilor din sobă iar ochii se pierd în zare, peste alternanța de dealuri și văi vârstată adânc în etosul românesc. Căutăm fundații solide, rădăcini adânci în natura încă neafectată de industrializare, în ruralul încă viu, ferit de alienare. 

Redescoperim sau ne inventăm apartenențe locale refuzând standardizarea vieții urbane și colonizarea de supermarket; respingem pierderea tradiției chiar dacă în proces o reintrepretam, o patrimonializăm dându-i suflu, scop și trup nou. Contracarăm anxietățile legate de disoluția identității prin salvarea de la uitare a unor piese de lemn, jonglăm între conservare culturală și adaptare la piață cu ceramică de Horezu, ne mutăm reședința mai aproape de natură și cămara în grădină, căutăm liniștea codrului dar și viteză bună de internet. Iată câteva dintre proprietățile noastre care răspund pozitiv la aceste cerințe, reușind să integreze discret confortul modernității în spații și locuri în care tradiția domină nestingherită de zeci și sute de ani.

Conacul ''Lunca Popii'', caracter săsesc și confort contemporan

Conacul Lunca Popii dintre Sighișoara și Viscri are gardul tipic săsesc care blochează vederea curioșilor și păstrează liniștea locuirii. Poarta și gardul păstrează acoperișul original de cărămidă, cel bătut de vânt, spălat de ploi și acoperit de mușchiul umezelilor de peste ani.

Doi bolovani imenși străjuiesc poarta ca doi căini lățoși de stână. Totul inspiră viață așezată. Doar băncuța sprijinită timid într-o coastă a porții vorbește despre fragilitatea naturii umane, mereu în căutarea apropierii de celălalt.

Pietrele ce duc spre casa cu prispă înălțată sunt din apropiere, din vreo albie de râu sau coamă de deal, nu-s aduse de la un magazin de bricolaj. Deși construcția este de dată recentă, impresia este de gospodărie săsească de țăran înstărit - curățenia albului și căldura lemnului creează acel aer de vorbă rară și gândire serioasă, de stabilitate. 

Casă tradițională in Șuncuiuș

O altă variantă pentru cei în căutarea unui râu în care să-și înece stresul este casa tradițională din Bălnaca, la 90 de km de Cluj și la 60 de km de Oradea - are 1,8 hectare de pământ și o priveliște minunată spre valea Crișului. 

Elementele specifice arhitecturii românești - grinzile de lemn, soba cu lemne și șura - au fost integrate într-un concept de design modern care să reflecte nevoile actuale, cum ar fi nevoia de a te legăna în fața unei sobe mulți-funcționale minunate, creație a unui artist ceramist din Sf. Gheorghe.

Șura a fost restaurată ca spațiu de luat masa și relaxare cu o masă realizată dintr-un vechi mihei de tâmplărie, fiind piesa ce omogenizează aspectul rustic al spațiului alături de colecția de farfurii și obiecte ceramice de Horezu și Corund. Nu lipsesc dotările și confortul contemporan. 

Casa tradițională din Transilvania

Cabana din Harghita, construită în 2016, cuprinde elemente decorative cu motive tradiționale – lemnul indeosebi aduce căldură și amintirea vacanțelor copilăriei.

Cărămida și tâmplaria din lemn, lucrată manual, asigură ierni călduroase. Încăpătoare și dotată cu tot confortul modern, cabana își încântă ocupanții cu o căsuță în copaci și un ciubăr cu saună dar și posibilități de pescuit și vânătoare în vecinătate.

Vacanțele aici pot însemna și călătorii de plăcere la  Cheile Bicazului, Salina Praid, stațiunea Borsec, Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana, Lacul Roșu, Cascadă cu apă termală Toplița, Poiana Narciselor de la Vlăhița, Castelul Lázár, sau Parcul Mini Transilvania de la Odorheiu. 

Tradiție maramureșeană cu confort contemporan

O casă veche de 150 de ani din Botiza a fost restaurată din temelii în anul 2008 cu o grijă aparte pentru elementele tradiționale ale acesteia și a fost dotată modern adaptându-se cerințelor actuale.

Din mijlocul unei livezi mari, de pe pridvorul tradițional tipic pentru Maramureș se poate admira o priveliște minunată asupra Munților Rodnei şi Țibleș. 

Exteriorul tradițional este completat de un interior contemporan și o zonă bogată din punct de vedere natural, cu o floră și o faună incredibil de generoase, cuprinzând urși bruni, lupi, râşi, pisici sălbatice, vidre, căprioare, cerbi, vulturi, şi o diversitate de păsări rare, cum ar fi pupăza şi grangurul.

Pajiștile din jur şi întregul teren sunt cosite în manual așa cum se face aici de mai bine de o sută de ani. 

O casă tradițională într-o bucățică de Maramureș autentic

Tot in Botiza, o altă căsuță din lemn și lut își asteaptă familia; are pereții în albastru de Voroneț și acoperiș din șindrilă. Are o poartă sculptată, desigur, însa nu oricare  - o operă de artă extraordinară creată de către renumitul meșter Stan Ioan Pătraș din Săpânța.

Stă pe o pajiște verde unde smocuri de iarbă râd în soare sub un copac cu coroana deasă de care să agăți poate un scrânciob. O imagine idilică, definiția de manual a căsuței țărănești cochete și confortabile însă construite pe bazele ergonomiei și esteticii contemporane.

Materialele sunt naturale - lemn, piatră, lut, piele, metal - și păstrează legătură cu zona și specificul rural, dar confortul modern, deși discret, este atotprezent și la cele mai înalte standarde (bucătăria permite performanțe culinare iar băile sunt confortabile și cochete). În felul acesta casa țărănească stă cu fruntea sus, gata să câștige orice competiție cu alte case în care rusticul rămâne ancorat în tradiție, respingând contemporanul și cerințele locuirii impuse de acesta.

Căsuța aceasta țărănească, mândră și frumoasă ca o maramureșancă, este tânără fiind dată în folosință în 2017 într-un sat ce trăiește instinctiv după principiile Slow Food - un stil de viață liniștit, în armonie cu natura și tradițiile. 

Acum închipuiți-vă sărbătoarea Paștelui într-una din aceste proprietăți – ouă ciocnite tihnit în curtea verde, zumzetul albinelor înnebunite de florile de măr și tihna aceea căutată până de curând în spa-uri, retreat-uri și meditație în clădiri de beton și sticlă. Nu-i așa că și Crăciunul ar fi minunat acasă, tradițional? 

Autor: Adriana Sohodoleanu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan