https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2022/08/4-3.jpg

SEMNĂTURĂ ÎN STIL NEOGOTIC ÎN BUCUREȘTI Arh. Luigi Ludovic Lipizer

Sursa foto: http://arhivadearhitectura.ro/arhitecti/luigi-lipizer/

Arhitectura Bucureștiului la mijlocul secolului XIX este modelată indiscutabil de spiritul romantic și impregnată cu elemente în stil neogotic sau ecletic. Modernizarea urbană accelerată va aduce clădiri impresionante în portofoliul orașului, iar multe dintre acestea continuă să confere capitalei o notă de rafinament veritabil și astăzi.

Când vine vorba despre clădiri care au trecut de etapa încadrării într-un stil architectural și au devenit emblematice pentru spiritul Bucureștiului, imobilele proiectate de Luigi Lipizer se înscriu în această categorie. 

Arhitect de origine dalmată, Luigi Ludovic Lipizer (Liebitzer sau Lipitzer) sosește la București la mijlocul secolului al XIX-lea din spațiul Imperiului Austriac și își va pune semnătura de stil veritabil neogotic pe proiectele unora dintre cele mai însemnate case sau biserici.

Casa Breslelor

Lipizer își proiectează și propria casă a cărei construcție se termină în anul 1862. Situată în fostul cartierul evreiesc, este una dintre cele mai vechi case de arhitecți cunoscute. Datorită elementelor distinctive ale fațadei, casa este cunoscută și sub denumirea de Casa Breslelor și se află în portofoliul proprietăților istorice de vânzare al Sotheby’s International Realty Romania.

Precum în relațiile cu oameni, următorul principiu se aplică și la case: prima impresie contează. Casa Breselelor emană forță, stabilitate și complexitate, tributare evident stilului neogotic.

Clădirea impresionează prin verticalizarea urmărită în fiecare detaliu: ferestrele supraînălțate, cu ancadramente complexe deasupra. Acoperișul crenelat și brâul în același stil creează efectul unei clădiri fortificate. Decorația în relief este de inspirație romantică și conferă o notă dramatică. Cel mai important element al fațadei este reprezentat de nișele cu cele nouă statui ce reptrezintă chipurile "starostilor breslelor tipografilor, tâmplarilor, pielarilor și zidarilor. Aceste reprezentări de bresle meșteșugărești medievale sunt, după câte cunoaștem, unicate în București. Tipograful ține în mâna stângă o filă de manuscris înfășurat, în gen papirus. O haină lungă, cu reverele îmblănite și falduri bogate, îl acoperă până la genunchi.; mâinile hainei sunt largi și au manșete îmblănite. Se observă bluza închisă până la gât. Dulgherul poartă și el o tocă îmblănită. O cămașă lungă până la genunchi se despică în părți; în mâna stângă ține o unealtă. Pare surprins în momentul în care se adresa tovarășilor de muncă. Pielarul este îmbrăcat cu un gen de salopetă ce-i trece dincolo de genunchi; încălțămintea lui are garnitură de blană. Zidarul se înfățișează ca un tânăr din evul mediu. Părul lung îi acoperă urechile, poartă cămașă cu mâneci suflecate și, peste ea, o îmbrăcăminte complet diferită de a celorlalți; pare o haină din timpuri recente cu despicături laterale și buzunare." (Locuinta arhitectului L.L.Lipizer in Bucuresti, Revista Muzeelor si a Monumentelor nr. 1/1984, pp 78-80), de aici și numele de Casa Breslelor.

Casa Librecht-Filipescu (Universitarilor) și Casa Bosianu

Deși numărul caselor proiectate de Lipizer nu este foarte mare, stilul său este inconfundabil.

Casa Universitarilor.
Sursa foto: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Casa_Librecht-Filipescu_%28Casa_Universitarilor%29.jpg

Casa Universitarilor, cum este cunoscută astăzi, a fost terminată în anul 1866 și este înscrisă în Lista monumentelor istorice, reprezentând un exemplu de arhitectură neogotic cu elemente romantice. Casa a fost construită pentru bancherul Cezar Librecht, șeful Poștei în vremea lui Alexandru-Ioan Cuza. După abidcarea domnitorului, Librecht părăsește țara, iar casa este cumpărată la licitație de mareşalul Palatului Regal, Gheorghe C. Filipescu.

Foto arhivă - Casa Universitarilor (Librecht-Filipescu)

Lăsată moștenire Eforiei Spitalelor Civile din Bucureşti, clădirea devine cămin pentru copii, iar din 1947 este sediul cu regim închis al profesorilor universitari și primește denumirea pe care o poartă și astăzi. După 1990 se deschide publicului larg ca restaurant, iar din 2007 intră în proprietatea Unviersității București.

Foto arhivă - Casa Universitarilor (Librecht-Filipescu)

Precum în cazul Casei Breslelor, semnătura Lipizer se regăsește în elementele neogotice cu accente romantice: verticalitatea construcției, dantelăria în piatră și scara exterioară masivă. Ușa din lemn sculptat pregătește somptuozitatea și eleganța interiorului.

Unul dintre cei mai importanți juriști și oameni politici români, Constantin Bosianu, apelează tot la Luigi Ludovic Lipizer pentru construcția casei, cunoscute astăzi drept Casa Bosianu. Rezultatul va fi în același registru impresionant, accentuat și de poziționarea într-o zonă unde la acel moment existau doar livezi și vii.

Casa Bosianu.
Sursa foto: https://aiciastat.ro/vila-bosianu-si-legatura-sa-cu-unirea-principatelor/

Nu se știe care dintre cele două case a fost construită prima, dar asemănarea cu Casa Librecht-Flipescu este foarte mare și se observă în detaliile ce țin de stilul neogotic. Ferestrele supraînălțate, acoperișul crenelat, scara exterioară masivă. Elementul distinctiv al Casei Bosianu este turnul de pe una din laturile casei, care oferă o panoramă a zonei.

În prezent, Casa Bosianu este în continuare ascunsă de ziduri de vegetație, în Parcul Carol. Tot ascunse sunt și întâmplările pe care le-a găzduit: întrunirile secrete în care se punea la cale unirea Principatelor, găzduirea lui Cuza chiar înainte de 24 ianuarie. Casa a fost preluată de stat după moartea lui Bosianu, adăpostind acum biblioteca Institutului Astronomic al Academiei Române. Clădirea a fost afectată de cutremurul din 1977, iar restaurarea din anii ’90 nu i-au putut reda splendoarea inițială.

Arh. Luigi Ludovic Lipzer, deși mai puțin cunoscut publicului larg, este un nume puternic în arhitectură, operele sale ascunzând fragmente de istorie fascinante, care în cele din urmă contribuie la modelarea personalității întregului oraș.

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan