https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2022/11/Le-Petit-Chateau.jpg

Cum ar fi să devii castelan de Transilvania?

Nov 16, 2022

În imaginarul colectiv, castelul este o construcție care rămâne adesea ancorată în paradigma basmului; doar acolo pare că acesta poate exista cu tot ceea ce înseamnă el, cu toate accesoriile - prinți, prințese, turnuri și metereze - precum și cu tot ce este asociat - rafinament, istorie, bogăție materială și spirituală. Și totuși, castele există în România și nu puține. Am strâns în acest articol suficiente doar din Transilvania cât să dovedim fără urmă de îndoială adevărul acestei afirmații.

Ca și dragonii domesticiți zmei, castelele din vestul țării păstrează caracterul maiestuos al celor din vestul Europei, dar iau forme adaptate specificului local dictat de climă, geografie, cultură și funcționalitate. Astfel, unele primesc arcade trilobate neo-românești, altele se încing în brâu de piatră de rău sau cărămidă aparentă. Parcuri atent desenate de arhitecți peisajiști și parcuri dendrologice în stil englezesc înconjoară clădiri spectaculoase, trimițând cu gândul la petreceri fastuoase sau plimbări liniștitoare.

Castelul generalului austriac Gyulay Ferencz, Hunedoara
Castelul contelui Samuel Teleki, cancelar al Transilvaniei

Cu biblioteci impresionante și pedigree, unele castele au intrat în istorie prin oamenii politici marcanți care le-au numit simplu - “acasă”.

Reședința de vară a lui Ion Gigurtu, prim ministru al lui Carol al II-lea, Zlatna
Reședința de vară a conților Geza Teleki, Maramureș

Devenite școli sau clădiri cu istorii recente modeste, unele castele păstrează dispunerea pe orizontală a reședințelor de provincie, dar urcă semeț spre cer turnuri solide, tip bastion.

Castelul Josika, Surduc
Școala săsească din Bruiu, arhitect Fritz Balthes 

Castelele sunt clădite în spirit clasicizant, baroc sau de factură eclectică, inspirate de Trianon sau amintind de Casă Albă americană, în secole trecute sau mai recente.

Castelul nobiliar Pogány, stil Baroc
Castelul nou construit în Harghita
Micul Trianon de pe Valea Mureșului
Castelul nobiliar Salbek, Arad

Cu siguranță castelele transilvane impresionează; au stil, profunzime și domenii, povestea și bagheta magică cu care își pot transforma noul proprietar în castelan de secol XXI. Desigur, ca orice aristocrat, ele vin cu la pachet cu provocări, dar aici intră în scenă echipa Sotheby’s România, singura cu experiență reală în tot ceea ce implică restaurarea și redarea în circuitul public a unor monumente istorice importante din patrimoniul construit pe teritoriul României. Nu îți rămâne decât să-l alegi pe cel care-ți face imaginația să zburde și sufletul să cânte și să ne dai un semn. Vom fi alături de tine pas cu pas.

Autor: Adriana Sohodoleanu.

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan