https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/01/Kosca-Main.jpg

Conace de poveste în apropierea Bucureștiului

Jan 30, 2023

Primul sens din dicționar al cuvântului ”conac” este casă boierească, la țară. Ceea ce este adevărat, dar incomplet pentru conacele din portofoliul Romania Sotheby's International Realty. Fiecare conac are cheia proprie în care poate fi descifrat și apoi integrat oricărui plan de investiții imobiliare.

Trei dintre conacele boierești de vânzare din portofoliul nostru au ca numitor comun faptul că se află în sudul țării, la aproximativ 60 de km de București.

Conacul Kosca - un domeniu boieresc idilic

Idilic este un atribut care se potrivește chiar tuturor elementelor Conacului Koșca, construit în secolul XIX și situat în comuna Dragodana din județul Dâmbovița.

Putem începe cu livada de pomi fructiferi care înconjoară proprietatea, unde primăvara și toamna nu sunt anotimpuri, ci culoare și aromă.

Domeniul cuprinde 4 clădiri și diverse anexe. Dintre acestea, cele 3 clădiri reamenajate complet sau parțial impresionează prin simplitatea curată, tipică stilului rustic: tencuială albă, lemn, cărămidă.

Pâna a intra în conacul propriu-zis, merită menționată piscina – una dintre numeroasele modernizări aduse proprietății – dar mai ales prispa și terasa cu ciubăr, care mențin nota idilică principală.

Conacul are 6 camere și un salon, toate dispuse pe un singur nivel. Dacă ar fi să descriem în trei cuvinte elementele din interior, acestea ar fi: sobă, flori, lemn.

În dormitoare s-au păstrat sobele din teracotă, iar salonul este dominat de soba din cahlă albă cu motive albastre.

Florile sunt prezente ca elemente de decorațiuni interioare, o notă aparte având cele pictate pe coloanele din cerdac.

Lemnul este folosit cu discreție, cu aceeași simplitate naturală care nu împovărează atmosfera.

Clădirea secundară are 4 camere și un salon cu ferestre generoase. Elementul distinctiv este terasa închisă semi-circulară.

Cea de-a treia clădire este parțial reamenajată ca apartament cu 2 dormitoare, baie și bucătărie.

Cele două clădiri secundare sunt ideale pentru a găzdui prietenii veniți în vizită sau pentru a fi închiriate în cazul în care Conacul Koșca nu va fi utilizat exclusiv pentru turism.

Fosta cramă, cu 3 niveluri subterane, reprezintă cea de a patra construcție care poate deveni punctul de atracție al domeniului.

Dacă cele două hectare ale domeniului boieresc nu vă obosesc, orașul Târgoviște are numeroase locuri de vizitat, iar cei cu spirit de aventură ajung cu ușurință la foarte multe trasee potrivite pentru cățărare, alpinism sau escaladă. 

Conacul Dumitrescu – un roman captivant ce merită ecranizat

Conacul Dumitrescu din Cornățelu, județul Dâmbovița, îți dă impresia unui roman captivant care are nevoie de un regizor genial care să îl transforme în film.

Poate că senzația aceasta ține și de istoria moșiei pe care a fost construit conacul la început de secol XX sau de apropierea de monumente istorice de importanță națională și universală, clasa A, adică Biserica Sfântul Nicolae și Crucea de piatră ridicată de unul Cornățeni în amintirea părinților și a soției, nimeni alta decât fiica nelegitimă a lui Mihai Viteazul.

Conacul și numeroasele anexe, între care trei clădiri cu 8 sau 4 apartamente, ca de altfel și terenul de peste 3 hectare au nevoie de reabilitare, dar potențialul lor este semnificativ.

Terenul pe care este amplasat conacul abundă de vegetație, un parc natural în miniatură. Atmosfera de poveste este completată de o deschidere la lac de aproximativ 300 m.

Conacul Dumitrescu se înscrie în stilul neoromânesc, dominant la începutul secolului XX, de la care preia arcadele, motivele ornamentale ale fațadei și mai ales jocul volumetric al acoperișului, cu unele anexe care rup simetria cu aspectul lor de turnuri de apărare.

Clădirea istorică are 11 camere dispuse pe 3 niveluri. Camerele sunt generoase și, chiar dacă necesită reabilitare, și-au păstrat eleganța inițială, conferită de arcade și sobele din teracotă albă cu model. 

Terasele și logia de la etaj au și ele farmecul lor și sunt chiar ”în mijlocul” naturii.

Conacul Dumitrescu are toate elementele necesare unei case boierești cu prestanță și poate deveni un reper al zonei, indiferent dacă va fi folosit ca reședință sau în scop comercial.

Conăcelul de la Alexeni – un spațiu boem

Nici nu știm dacă cel mai potrivit atribut al Conăcelului de la Alexeni, județul Ialomița, este boem. Cu siguranță că arcadele ascuțite ale cerdacului sau prezența modelelor florale stilizate din metal îl fac un spațiu boem.

Tot boemă este și arcuirea neașteptată a treptelor de la intrare.

Sau ferestrele arcuite și vitraliile.

Vegetația dezordonată se adaugă și ea la aerul boem acestei proprietăți.

Totuși, conacul de la Alexeni este și intim. Construcția nu impresionează prin dimensiuni – are 4 camere dispuse pe un singur nivel – ci printr-un soi de vibrație pozitivă.

Este genul de spațiu care te îndeamnă la dimineți leneșe și lipsite de griji, la citit în hamac, la despicat firul în patru cu familia sau prietenii la lumina lumânării sau la sobă.

Un spațiu pe care îl poți ține doar pentru tine sau pe care îl poți închiria; grădina este un plus în ambele variante.

Author: Cella Constantinescu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan