https://www.sothebysrealty.ro/wp/wp-content/uploads/2023/05/Poza-5-1.jpg

Case de vacanță sau case pentru suflet?

Vacanța nu mai vine neapărat cu trenul din Franța, iar cea de vară înseamnă din ce în ce mai des retrageri din urban, sejururi prelungite la munte sau la mare, în România. Casele de vacanță devin astfel resurse strategice în special după ani de călătorii intense pe glob. Ele nu înlocuiesc vacanțele și nici nu ostoiesc dorul de ducă și au marele avantaj al flexibilității  – o casă de vacanță este ceea ce vrei să fie: spațiu pentru work from home, refugiu în fața caniculei sau a amenințărilor traiului în comunitate,  sanctuar de well being, petreceri nebune sau get away romantic. În portofoliul Romania Sotheby’s International Realty există numeroase opțiuni pentru o proprietate secundară care sa bifeze cu succes toate aceste roluri.

Vila de pe plaja însorită a Mării Negre

Vila de la malul Mării Negre îmbină avantajele comunității exclusiviste cu locația perfectă pentru cei ce au nevoie de liniște în living și zumzet de petrecere în imediata apropiere. Vila se află în Mamaia și are acces la Marina Regia Beach, una din cele patru plaje certificate Blue Flag pentru calitate, siguranță și management al mediului.

Păstrând linia mediteraneană a arhitecturii semnate de Mircea Mihai Pupazan, vila se bucură de spații verzi bogate și este gândită pentru o locuire confortabilă tot timpul anului – are 4 dormitoare, 3 băi și este complet mobilată și utilată. 

Viața între pârtie, samovar și șemineu, în Poiana Brașov

Iubitorii de munte își vor găși liniștea dar și adrenalina pe pârtiile și în pădurile ce înconjoară proprietățile montane. Această vilă redefinește luxul în termeni montani cu materiale naturale ca lemn, piatră, lână și blană invitând natura în interior și creând o atmosferă calmă, vag cinegetică. 

De pe pârtie direct în fața samovarului și a șemineului iarna, sau din pădurea răcoroasă la un pahar de vin pe terasă vara, vila se pretează pentru locuit a la long sau scurte get ways de weekend. 

Reședința în cadrul natural cu cel mai pur aer

O altă proprietate montană propune cel mai pur aer și priveliște spre munții Bucegi. Confortabil situată în Breaza, nici prea aproape dar nici prea departe de București, proprietatea beneficiază de tot ce are stațiunea balneo-climaterică mai bun – aer curat, centre de welness, golf, călărie și plimbări în natură.

Cei aproape 700 mp construiți sunt dispusi pe demisol, parter, etaj și etaj mansardat și exploatează volume și priveliști minunate, oferind și atracții indoor precum saună și cramă. În plus, grădina este generoasă în vegetație matură și piese dendrologice deosebite.

Casa de vacanță înconjurată de natură

Mergând mai departe, spre Brașov, întâlnim Valea Dobârlăului, o zona ce și-a păstrat caracterul nealterat de invazia turiștilor din imediata apropiere. Una din cele șase căsuțe de vacanță dintr-un mic complex desprins parcă din cărțile poștale cu Alpii austrieci își caută o nouă familie.

Are 4 dormitoare, 4 băi, un living mare cu șemineu și bucătărie, o sală de mese pentru petreceri cu prietenii, și terase și balcoane de unde se poate admira în voie frumusețea sălbatică a naturii (deși pare izolată ea este ușor accesibilă cu mijloacele de transport în comun care îi fac legătura cu Brașovul). Confortul modern și frumusețea sălbatică a zonei recomandă această casă ca perfectă pentru necesara fugă din junglă urbană.  

La marginea pădurii, în satul artiștilor din Banatul Montan

Comunitățile de artiști retrași în sate cochete sunt o tendința nouă în societatea românească. Avem un astfel de hub artistic ce reunește oameni și proiecte (cum ar fi salvarea icoanelor pe sticlă) la mai puțin de 2 ore de Timișoara, în  Socolari.

Acolo, în inima Banatului Montan, într-una din cele mai frumoase și puțin descoperite zone turistice ale României există o proprietate cu 7 dormitoare renovată și adusă în contemporan fără ca pereții vechi de piatră să își piardă dârzenia.  

Plasarea construcției la buza pădurii, în unul din cele mai frumoase locuri ale satului, oferă proprietarilor opțiuni generoase de petrecere a timpului liber. De exemplu, de tras cu ochiul la ielele care în noaptea de Sânziene, spun localnicii, dansează în Ochiul Beiului, lac de o frumusețe rară dată de apă cristalină născută din lacrimile tânărului bei vărsate la sinuciderea frumoasei localnice pe care o răpise. Cascada Văioagă cu vegetație luxuriantă și o cădere de apă de 6 metri, cascada Bigar și cascada Beușnița sunt în apropiere, la fel și Cheile Nerei și Cetatea Socolari clădită în secolul XIII de Kán Lőrinc voievod al Ardealului (trasee cu bicicleta). 

Vacanța la țară în secolul XXI - natură și confort în Geoagiu de Sus

Tot retrasă în rural este și cabana din Geoagiu de Sus, județul Alba, un sat liniștit cu o biserică cândva episcopală, ctitorită de un domn al Țării Românești cu feude în sudul Transilvaniei - Radu cel Mare, Neagoe Basarab sau Radu de la Afumați, cum crede Nicolae Iorga. Azi pictura murală arată trăsături post brâncovenești căci datează din anul 1724.

Mărginită de rău și de pădure proprietatea este perfect izolată de întinderile de pământ bogat în roade din zonă - un brâu de copaci îmbrățișează gelos terenul și-l păzește de priviri străine. Văzută de sus, de păsările cerului, proprietatea apare ca un mic domeniu vesel pe care căsuța se ridică sprințară gata să adăpostească familii cu prieteni mulți la masă – un corp separat de clădire găzduiește un salon echipat cu canapele, masă pentru 12 persoane, șemineu, bucătărie și baie fiind astfel gazdă ospitalieră pentru evenimente. La opțiunile de recreere se adaugă o piscină acoperită de 60 mp, încălzită și o saună. 


Autor: Adriana Sohodoleanu

Distribuie:

Articole similare

Proprietăți tradiționale, reconversii contemporane

Nov 22, 2023
Vezi postare

Case frumoase și arhitecții lor celebri

Oct 31, 2023
Vezi postare

Călătorie Transilvană

Oct 23, 2023
Vezi postare

Abonează-te la newsletterul nostru

Povești neștiute despre palate, conace, case istorice și luxul contemporan